ijsselbiënnale

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse manifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding én thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een even urgent als relevant onderwerp dat de samenleving voor forse dilemma’s en discussies stelt: we kunnen dit probleem alleen het hoofd bieden als we bereid zijn tot een fundamentele verandering van attitude. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar onszelf en onze omgeving. Het is op dit vlak dat juist kunst een bijdrage kan leveren. Centraal bij de IJsselbiënnale staat de buitententoonstelling met plm. 27 kunstwerken langs de rivier. Daarnaast is er een divers flankerend programma van bijzondere activiteiten, podiumkunsten en exposities met werk van regionale kunstenaars. Gekoppeld aan deze manifestatie is het IJsselcongres.

Guido de Vries van 20302050 is als projectleider betrokken bij deze manifestatie en als organisator van het IJsselcongres Onderstroom.

Voor de komende editie (IJB23) richten we ons op de bodem, de grond, de aarde. De editie 2021 had TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID als uitgangspunt. Voor de buitententoonstelling nodigde ons team van curatoren 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties  in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Op ons verzoek lieten zij zich laten inspireren door de plek én door het thema TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Welke effecten heeft klimaatverandering hier op het landschap en zijn bewoners?  Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen? En wat biedt het mogelijk voor kansen? Wat voor effect heeft de factor TIJD op ons landschap en de uitdagingen?

Wil je alles nog eens zien? Dat kan, door middel van deze aftermovie die een overzicht in vogelvlucht geeft: