Een Drinkbare IJssel. Voor veel mensen klinkt dit als totaal onhaalbaar. Maar is het niet evenzo vreemd dat we het water zo vervuilen dat het zelfs ziekmakend, misschien wel giftig is? Met “Drinkbaar” wordt dan ook niet zo clean als leidingwater bedoeld. Nee, het gaat over gezond water waarin al het leven kan floreren, en waar mensen zonder ziek van te worden van zouden kunnen drinken. Dat is waar de beweging Drinkbare IJssel over gaat! 20302050 is nauw betrokken bij deze beweging. Guido de Vries maakt deel uit van het kernteam, samen met Li An Phoa, Wim van Vilsteren en Wim Eikelboom. Daaromheen zijn tal van partners betrokken. Zowel financieel, inhoudelijk, organisatorisch met 1 doel: bij iedere stap zorgen dat we iets dichter bij een Drinkbare IJssel komen. En als we onze stappen allemaal, ieder dag weer een beetje meer in deze richting zetten dan kan het: in 1 generatie naar een Drinkbare IJssel.

Tip: Het loskoppelen van een regenpijp voorkomt dat al het regenwater naar het riool gaat. Daarmee voorkom je dus dat de waterzuivering overvol raakt bij veel regen in korte tijd. En daarmee voorkom je dat ongezuiverd regenwater de IJssel instroomt. Zo draagt het loskoppelen dus bij aan een Drinkbare IJssel. Het is zonde om het regenwater rechtstreeks je tuin in te laten lopen: zet er een regenton tussen! Dan heb je meteen water voor je tuin. 20302050 ontwikkelde een circulaire regenton ‘de StadsTon’ waar ook nog eens een drinkbakje voor vogels en een plantenbak in verwerkt is: deze is hier te bestellen.

20302050 maakte afgelopen tijd 3 filmpjes waarin te zien is hoe we kleine maar belangrijke stappen kunnen zetten: lever je medicijnresten in, koppel je regenpijp los van het riool en gebruik plastic vrije zeep. Best simpel toch? Hieronder staat 1 van deze filmpjes. Binnenkort volgen de anderen.

In 2020, in het tussenjaar van de IJsselbiƫnnale, ontmoetten Wim van Vilsteren en Li An Phoa elkaar tijdens een van de ontmoetingen bij de Wilg. Hier startte de beweging Drinkbare IJssel.

Tijdens de IJsselbiƫnnale 2021 wandelde Li An Phoa langs de IJssel en verbond ze bewoners, bestuurders en andere mensen langs de rivier tot 1 IJsselfamilie. Daarbij tekenenden meer dan 400 mensen het manifest :-)!